icon facebookicon instagramicon youtube

A+ A A-

Erasmus+

Erasmus+ a Jedlik Középiskolában

Iskolánk már 2007-óta folyamatosan részt vesz nemzetközi projektekben. Először a Leonardo Program keretében dolgoztunk a németországi Sick Ag Szakképző Központjával együtt, majd az Erasmus+ projekt keretében folytattuk az együttműködést német partnerünkkel. Minden évben 10 tanuló utazik iskolánkból szakmai gyakorlatra 3 hétre a németországi Waldkirchbe, ezután májusban szintén 10 német diák érkezik iskolánkba. A szakmai gyakorlatok mindig egy CAD-es feladat megoldásáról szólnak. A magyar diákok német diákokkal közösen kell, hogy megoldjanak különböző tervezési feladatokat. Az elmúlt években terveztünk már polcrendszert, beléptető kaput, és laptop tároló szekrényeket is.

A 2017-es esztendőben egy ablaktörlő rudazat megtervezését tűzte ki célul a két intézmény vezetése. A feladat megoldását nehezítette, hogy diákjaink a német iparban használt One Space Design CAD programot használhatták a feladat megoldására, holott itthon az AutoCAD programot használjuk. Így idén is először a program megismerésére kellett koncentrálnunk. minden magyar diák egy német diákkal dolgozott együtt, és így a program megismerése is gyorsan ment, emellett a „nemzetközi teamek” is hamar megismerhették egymást. A program megismerése után különböző modelleket kellett építeniük a csapatoknak és egy viszonylag egyszerű változat mellett kellett dönteniük. Ezután kezdődhetett a tényleges tervező munka, a csapatok felosztották egymás között, hogy ki melyik szerkezeti elemet fogja megrajzolni.

2017-ben is nagyon pozitív tapasztalatokat szerezhettek diákjaink a német cégnél, láthatták, hogy milyen szinten állnak a CAD-es tervezésben, és azt is láthatták, hogy mennyire fontos az a szakmai tudás az iparban, amit nálunk szerezhetnek.
A szakmai munka mellett a hétvégéken és a délutánokon arra is volt lehetőségünk, hogy megismerjük a Fekete-erdő csodálatos vidékét és vendéglátóinkat is. Német barátainkkal együtt íjászkodtunk, falat másztunk és eljutottunk Rustba is Németország legnagyobb vidámparkjába.

A háromhetes szakmai gyakorlat jó alkalom volt arra is, hogy diákjaink nyelvi felkészültségüket felmérhessék anyanyelvi környezetben. Alapvetően B1-B2-es tudással rendelkező diákokat választunk ki a szakmai gyakorlatra, láthatólag a hétköznapi életben viszonylag jól el is boldogulnak már ezzel a tudással, de a gépészeti szaknyelvi tudásuk hatalmasat fejlődik minden gyes ilyen projektben. Ami idén is meglepte a diákokat az a badeni dialektus hangzása volt, Ez minden évben egy kisebb kulturális sokként éri a diákokat, a dialektális hangzásra és annak megértésére iskolai környezetben nehéz felkészíteni a tanulókat, egy ilyen hosszabb szakmai gyakorlat nagyon jó lehetőség arra is, hogy ehhez hozzászoktassuk diákjainkat.
Iskolai környezetben is egyre nagyobb hangsúlyt helyezünk a team munkára, de itt megtapasztalhatták tanulóink, hogy ez a munkaforma az iparban nemcsak egy lehetőség, hanem egy kötelező együttműködési forma a dolgozók között. Az együttműködés formai és szakmai elemeit nagyon szigorúan be kell tartaniuk a cégeknél a dolgozóknak. Ez a tapasztalat is hozzá fogja segíteni a projekt résztvevőit ahhoz, hogy később akár mérnökként, akár technikusként Győr és a régiógépiparának értékes tagjaivá váljanak.

Erasmus+ 2019

Tanári beszámoló

Projektszám:2019-1-HU01-KA102-060756

 

Előkszületek

2019 tavaszán kezdtük újabb Erasmus+ projektünk szervezését iskolánkban. Sikerült ismét egy viszonylag összetett, de azért 10-11. osztályos diákok számára megoldható műszaki feladatot összeállítanunk német barátaink segítségével. Ez évi célunk egy elektromos dobókocka megtervezése volt egy CAD-es programmal, és ennek legyártása a gépi forgácsoló eszközök segítségével. Az elektronikai tervezés kizárólag a német diákok feladata volt, így válhatott a közös munka tényleg mind a két fél számára kihívássá, hiszen mind a két csapat kb. 50%-át építette az elektromos dobókockának.

Iskolánkban már évtizedes múltra tekint vissza a kooperáció a SICK AG-val, ez a cég a világ legnagyobb szenzor előállító vállalata, tevékenysége a gázérzékelő szenzorok előállításától kezdve az autópályákon áthaladó teherautók rendszámának és méretének detektálásán át az ipari gyártósorok vezérlésén és biztonsági mechanizmusainak az irányításán át nagyon szerteágazó irányba ment el a cég 1947-es megalapítása óta. A cég hatalmas energiákat öl bele a saját technikus képzésbe, mindig is az volt a cég filozófiája, hogy csak a legjobb szakemberek segítségével lehet világszínvonalú termékeket tervezni és gyártani. Ha az elmúlt évtizedek WordSkills eredményeit végignézzük, számos első, második vagy harmadik helyezéssel büszkélkedhet a cég szakképző központja. A cég szakképzési filozófiája remekül fedi iskolánk elképzeléseit a szakképzés mikéntjéről, mi is úgy gondoljuk a Jedlikben, hogy csak a legjobb szakemberekkel tudjuk a magyar gépipart versenyképes szinten tartani az egyre erősödő nemzetközi versenyben. Valószínűleg ez a gondolkodásbeli hasonlóság lehet a legfőbb oka annak, hogy most már 13. éve remekül tudunk együtt dolgozni a német céggel.

A 10 fős projektcsapat ismét csak fiúkból állt, ez a szervezők nagy szomorúsága, hogy nem minden évben tudunk lányokat is delegálni a projektcsapatba, de ennek a legfőbb oka, hogy iskolánkban a lányok aránya alig éri el az 4 %-ot, és ők sem a gépészeti osztályokat látogatják főként, hanem a gazdaságinformatikai vagy informatikai osztályokat.

A tavaszi kiválasztás után a 10. 11. osztályos diákok nagy lelkesedéssel vágtak neki a felkészülésnek, látszott a tanulmányi munkájukban is, hogy jelentős motivációt jelent számukra, hogy bekerültek ebbe a csapatba. Jól sikerültek a felkészítő programok is, ez jórészt annak köszönhető, hogy már a rutin a szervezők segítségére van szinte minden felkészítési feladatban. Az OLS feladatsorok megoldásában még egyfajta versengés is kialakult főleg a 11.-es diákjaink között, ami szerintem egy remek motivációs eszköz volt a diákok kezében a legjobb eredmények elérése érdekében.

A mobilitás megvalósulása

2019. október 19.-én utaztunk ki, német partnereink már a freiburgi vasútállomáson vártak minket, segítettek csomagjaink elszállításában, ami már kezdetben megalapozta a baráti légkört a diákok között. Kicsi emberi gesztusok nagyon nagy hatással tudnak lenni egy csoport dinamikájára, ez itt is megmutatkozott.

A következő napokban ez a kellemes oldott légkör akkor volt a leghasznosabb, amikor a diákjaink egy számukra teljesen ismeretlen környezetbe csöppentek, a SICK AG Szakképző Központjában kellett megismerkedniük a CAD-es rajzolás és tervezés alapjaival az OSD program segítségével.

diákjaink hamar belejöttek a munkába, ez nagyrészt annak is köszönhető, hogy mindig ott volt mellettük egy német diák, aki már járatos volt a program használatában. Ez a munkaszervezés az elmúlt években már nagyon bevált, úgyhogy itt is csak a jól bevált eszközeinkhez kellett visszanyúlnunk.

A szabadidős programok is szerencsésen lebonyolódtak, az időjárás is a mi oldalunkon volt, soha nem keveredtünk nagyobb esőbe, ami ezen a tájon azért ősszel elég gyakran előfordul.

Összegzésképp elmondhatom, hogy egy nagyon sikeres, eredményes projekten vagyunk túl, a gyerekek beszámolóit nézegetve, szinte mindenki arról számolt be, hogy sokkal magabiztosabban forog idegenkörnyezetben és nyelvi készségei is jelentősen fejlődtek. Ezt a célt a legkönnyebben ilyen programok segítségével érhetjük el véleményem szerint.

Epilógus

Örömünk azonban nem lehet teljes a 2020 év tavaszának sajnálatos eseményei miatt. Bár a magyar pályázatunknak ez nem része, de eddig minden évben fogadtuk német barátainkat pünkösd környékén iskolánkban és egy hasonló programot valósítottunk meg velük, mint ők velünk, rengeteg közös szabadidős programmal. tulajdonképp ez zárta minden évben a közös munkánkat a SICK céggel. Idén ez a karantén bevezetése miatt nem valósulhatott meg, ami mindnyájunk számára egy nagy szomorúság, a magyar csapatom már nagy lelkesedéssel készült a német diákok fogadására, épp a programszervezés fázisában jártunk, amikor a korlátozások keresztbehúzták terveinket. Természetesen érthető, hogy a járányhelyzet miatt nem valósulhatott meg terveinknek ez a része, de Minnanyiunkban mégis van egy hiány emiatt. Mindent el fogunk követni, hogy német barátainkat ismét vendégül láthassuk, hiszen ez szerintem a további közös munka előfeltétele is lehet.

 

 csoportkep 2019

 

Erasmus+ 2018

 

Tanári beszámoló

 

2007 óta csinálom ezt a munkát a Jedlik Ányos Szakközépiskolában most már Szakgimnáziumban. Véleményem szerint az egyik legjobb oldala a tanári pályának, hogy a napi munka mellett más, a diákok tudását gyarapító tevékenységet is végezhetünk mi tanárok. Erre nyújt nekem a Leonardo majd később az Erasmus+ program kiváló lehetőséget.

A program célja immár több mint egy évtizede az, hogy a német és a magyar diákok kölcsönösen megismerjék egymás országait, egymás iskoláit valamint egymás hétköznapi életét is.

2018-ban egy nagyon motivált csapattal sikerült útra kelnünk, idén a konkrét munkafeladatunk egy ledes olvasólámpa tervezése és gyártása volt a SICK cég szakképzős diákjaival együtt. Remek lehetőség volt ez, hiszen a CAD-es ismeretektől kezdve az egyszerűbb elektronikai szerelési ismereteket, sőt még a fémmegmunkálás egyszerűbb elemeit is be tudtuk építeni diákjaink munkájába. Régóta látom, hogy a műszaki szakoktatásban résztvevő tehetséges fiatalokat a leginkább a gyakorlati feladatok megvalósításával lehet motiválni, ez különösen jellemző a fiúkra ezen a területen. Ez idei programunkban is megmutatkozott, olyan lelkesedéssel láttak neki a munkának, hogy arról csak szuperlatívuszokban tudnék nyilatkozni. Soha egy percig nem látszott rajtuk az a dekoncentráltság, amit néha itthon egy-egy tanórán észreveszek, hogy egy idő után a pad alatt előkerülnek a telefonok és inkább azzal foglalkoznak az elméleti tananyag helyett.

A projekt alapú oktatás remekül működik Németországban, amikor ebbe belecsöppennek diákjaink, nagyon hamar megmutatkozik az a kreativitás, ami ezekben a fiatalokban rejlik. Számomra minden évben hatalmas élmény ezt megtapasztalni a diákjaimon. Hála Istennek ez idén sem volt másképp.

Ami számomra nyelvtanár számára még egy hatalmas élmény, hogy a stabil B2 körüli nyelvi szinten lévő diákok milyen hamar boldogulnak a német anyanyelvi munkahelyi környezetben.

Az, hogy ez a program már több mint egy évtizedes múltra tekinthet vissza, számomra egy szakmai siker, hiszen a szervezési feladatok lebonyolításán túl a diákjaim személyes fejlődését is testközelből figyelhetem, mikor hazaérkezünk, nyelvórákon nagyon könnyen lemérem azt a tudástöbbletet, amit a németországi szakmai gyakorlat alatt a tanulók magukba szívtak.

De természetesen a program sikerében a legnagyobb szerepet azokaz intézmények játszák, akik lehetővé teszik a program működését, sőt fejlődését, gondolok itt elsősorban partnerintézményünkre a SICK AG-ra valamint saját iskolánk elméleti és szakmai tanáraira, akik olyan alapismeretekkel vértezik fel diákjainkat, amikkel azok hamar boldogulnak egy vadidegen szakmai és nyelvi környezetben. Remélem csereprogramunk a SICK AG-val még sokáig sikeresen folytatódhat.

 

Szalai Tamás
projektkoordinátor
2019 június

 

erasmus2018 1

 

erasmus2018 2

A 2014-es Erasmus+ projekt szakmai értékelése

A Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola mindig is fontosnak tartotta a diákjaink szakmai képzésén túl a nyelvoktatás magas színvonalát is. Iskolánk korán bekapcsolódott a két tanítási nyelvű képzésbe, a nem két tanítási nyelvű osztályoknak is magas óraszámban biztosítjuk a nyelvtanulást.

Bővebben ...

Összefoglaló a Jedlik Ányos Gépipar és Informatikai Középiskola és Kollégium 2014-es Leonardo szakmai gyakorlatáról Waldkrichben a SICK cégnél.

 

A Sick céggel már több mint 8 éve működik együtt iskolánk. 2007 óta folyamatosan szervez a két intézmény szakmai gyakorlatcserét a tanulói számára a partnerintézményben. Kezdetben inkább egy nyelvtanfolyamhoz hasonlított a szakmai gyakorlatunk. német partnerünk a diákjainkat a szenzor előállítás területén alkalmazták, kisebb egyszerűbb munkákat kellett elvégezniük diákjainknak. Akkoriban inkább a munkakultúrát és a nyelvet tudták jobban megismerni diákjaink egy német nagyvállalatnál. De már 5 éve azon fáradozunk, hogy a programot úgy alakítsuk ki, hogy diákjaink szakmai ismereteiket is bővíthessék és ne csak a nyelvi készségeiket. Ehhez a cég szakképző központja ideális kereteket biztosít számunkra. Itt diákjaink egy új CAD programmal ismerkedhetnek meg, (OSD), melyet iskolánkban nem tanítunk, viszont az ipar használja. A 3 hetes CAD-es tervezés alatt is tudják tanulóink nyelvtudásukat fejleszteni, hiszen feladataikat német diákokkal közösen oldják meg.

Leonardo da Vinci program

Tájékoztatás A Leonardo da Vinci programról

 


1. A LEONARDO DA VINCI PROGRAM ELSŐ FÁZISA: 1995-1999

1.1. A Leonardo da Vinci Program bemutatása

Leonardo education and cultureA Leonardo da Vinci az első olyan európai program, amely a szakmai képzés egészét felöleli, a középfokú szakképzéstől a felsőfokú szakmai képzésen keresztül az egész életen át tartó képzés formáit is beleértve, és nemzetközi együttműködési lehetőségeket kínál az intézményeknek a szakképzés minden szintjén. Célja a minőségi szakképzés fejlesztése a szakképzés szereplőinek egymást kiegészítő együttműködéséből a dódó, a gazdaság igényeire válaszoló akciók megvalósítása révén. Ezek elősegítik a korszerűsítést, továbbá a közös termék kifejlesztése során a szakképzés európai dimenziójának kialakulását. A program lehetőséget kíván biztosítani a külföldi gyakorlati kép zés itthon történő szélesebb körű elismeréséhez, valamint felmérések és elemzések révén hozzájárul a szakképzési rendszerek közös európai stratégiájának tervezéséhez.

Bővebben ...

Minőségbiztosítási kötelezettségek

Mobilitási projektek

A partnerekre vonatkozó minőségbiztosítási kötelezettségek

A küldő intézmény vállalja, hogy:

 • A fejlesztendő készségeket és kompetenciákat figyelembe véve meghatározza a szakmai gyakorlat/tanulmányút célját.
 • Kiválasztja a fenti célok eléréséhez megfelelő célországot és fogadó intézményt, valamint meghatározza a projekt hosszát és szakmai tartalmát Világosan meghatározott, átlátható feltételek alapján kiválasztja a kedvezményezetteket.
 • A partnerekkel együttműködve felkészíti a kedvezményezetteket a fogadó országban rájuk váró gyakorlati, szakmai és kulturális életre, különös hangsúlyt fektetve a szaknyelvi felkészítésre.
 • Olyan szerződést köt a partnereivel, amelynek tartalma minden partner számára világos.
 • Megszervezi az utazást, a szállást, intézi a vízumkérelmi és munkaügyi eljárásokat, valamint a társadalombiztosítást és egyéb biztosításokat.
 • Minden egyes kedvezményezettel közösen kiértékeli a Leonardo programban való részvételen keresztül elért személyes és szakmai fejlődését.
Bővebben ...

2011 június 12 Leonardo program záró prezentációja

Résztvevők:

 • Isklolavezetés
 • Projekt csapat
 • NEMAK Hungária Kft. cégvezetése
 • GYMS Kamara Képviselője
Bővebben ...

Hírek, információk

Az igazak örökké élnek

dr. Dézsi Csaba András Győr város polgármestere, Módos Gábor a Jedlik Ányos Technikum igazgatója és Szabó Jenő önkormányzati képviselő helyez el koszorút és emlékezik a győri temetőben Jedlik Ányos sírjánál 2020. december 13-án a tudós, feltaláló halálnak 125. évfordulóján. Ahogy a polgármester úr a facebook profilján fogalmazott: "Jedlik Ányosra emlékeztünk, a kiváló emberre, természettudósra, feltalálóra, bencés szerzetesre és oktatóra, aki 1895. december 13-án hunyt el. 🖤

Halálának 125. évfordulója alkalmából babérkoszorút helyeztünk el síremlékénél! 🕯
Jedlik egész életfelfogására jellemző, amit halála előtt néhány nappal mondott: „ életem hosszú volt, de a munka sohasem fárasztott.
...

Bővebben

Felnőttoktatás a Jedlikben!

Esti tagozatos képzéseink 2020/2021-es tanév februári (keresztféléves) indulással:

 • Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus
 • Szoftverfejlesztő és -tesztelő technikus
 • Gépész technikus (CAD-CAM szakirány)
 • Gépgyártás-technológiai technikus
 • Gépi és CNC forgácsoló
 • CNC-programozó
 • CNC-programozó (1 éves tantágyi beszámítással)

Bővebb információ / jelentkezés

Bővebben
Generátor alapítvány Jedlik 1%

Generátor Alapítvány 

Adószám: 18535143-1-08

Köszönjük támogatását!

 

kreta feher login

jedlikinfo

jsi logo

Következő események

OLET logo

A 2021-ban beiskolázásra kerülő tanulók
2026-BEN ÉRETTSÉGIZNEK,

Szükségük lesz-e reál- és humán műveltségre?
Szükségük lesz-e biztonságos továbbtanulási lehetőségre?
Szükségük lesz-e idegen nyelven beszélni?
Szükségük lesz-e használható szakmai ismeretre?
Kell-e majd szakmájukban korszerű eszközöket használni?

Ha a válaszuk IGEN -->
2021. január 15. Péntek
Lóránt, Loránd
A Nap kel 07:32-kor,
nyugszik 16:28-kor.
Holnap
Gusztáv
napja lesz.

Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája

Letöltés (.pdf) -->

 

A HVG 2018. október 19-n megjelent iskolai rangsora szerint a kompetenciamérések, érettségi vizsgaeredmények és továbbtanulási adatok alapján az ország legjobb szakgimnáziuma vagyunk.

Újságcikk

TV-riport

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.